Ämne: Nyhetsbrev från Regional utveckling

Demografi och beredskap blir nästa års snackisar. 98 miljoner till bredband och 17 miljoner till föreningsstöd. Dessutom livsviktiga projekt för länets utveckling. Trevlig läsning!
 

Region Örebro län

 
 

Nyhetsbrev från Regional utveckling

 

AI, demografi och beredskap – det vi pratar om just nu

2024 har vi pratat mycket om AI. Det var tema på RUS:ens framtidsforum, Reglab driver lärprojektet ”Den digitala regionen 2035” och i min ledningsgrupp har vi en studiecirkel utifrån plattformen My AI. Det handlar om att gå från nyfikenhet till att få konkreta verktyg i vardagen och samtalen fortsätter.

 

Nästa år tror jag att vi kommer att prata mycket om demografi och beredskap. Vår organisation har krigsplacerat tillsvidareanställd personal i höst just för att förbereda tider av förhöjd beredskap. Att fler kvinnor i världen väljer att inte föda barn gör att vi nu står inför helt nya scenarier. Sverige och Örebro län har hittills klarat sig bättre än övriga EU. Jämställdhet, god välfärd och framtidstro hos unga är nycklar. Det behöver vi jobba ännu mer med framöver.

 

Läs hela Petter Arneback Hjulströms krönika här

 

Illustration digitalisering

98 miljoner kronor till länet – bäst i Sverige

Nu har Post- och Telestyrelsen fördelat bredbandsstödet för 2024 och det blev ett bra utfall för Örebro län. Cirka 98 miljoner kronor fick länet ta del av och det är pengar som ska fördelas mellan länets tolv kommuner. Störst belopp får Askersund kommun som får 19 miljoner kronor.

 

– Fantastiskt roligt att aktörerna har sett möjligheterna, sökt och beviljats stöd här hos oss. Nu är det viktigt att de som får möjlighet tar chansen och ansluter sig till framtidssäker infrastruktur, säger Linus Grabö, bredbandskoordinator.

 

En mörkhårig kvinna med stora silverörhängen visar med händerna att hon håller en bebis i famnen. Playikon

Att stötta barn och unga som är närstående

Svår sjukdom påverkar alla i familjen, även mycket små barn. Johanna Joneklav, kurator på onkologen vid USÖ, har gjort det till sitt livsverk att stödja cancerpatienter och deras närstående, med ett särskilt fokus på barn.

 

Johanna började sin presentation med att visa en film där en tonåring berättar om hur vardagen ser ut med en cancersjuk förälder.

 

– Barn har jättetentakler som känner av stämningen i familjen. De märker direkt när något förändras. Och det finns sätt att berätta,  säger Johanna. Till inspelningen av föreläsningen  

 

Tre män i reflexväst

Nybetong får hjälp att tänka nytt

Nybetong i Kumla är ett av de företag som fått besök av utvecklingsledarna Tommy Lindström och Fredrik Mårdh. Målet är att hjälpa företaget med alternativa uppvärmningslösningar.


– Det är sådana här tankar vi behöver få in! Vi är experter på betong men inte på energi, så vi behöver andra tänk, säger vd Peder Wilhelmsson.

Kostnadsfria energigenomgångar

Energikontoret gör energigenomgångar hos företag och kommunala verksamheter. Du läser mer och bokar på webben. 

 

En ringklocka på disken på en hotellreception. I bakgrunden jobbar två personer

Livsviktigt värdskap – projekt om suicidprevention i besöksnäringen

Region Örebro län och Hjärnkoll Örebro län startar ett projekt för att öka kunskapen om suicid och suicidprevention i näringslivet. Först ut är besöksnäringen. Hotell i hela länet har anmält sig och det finns plats för fler. Projektet finansieras av statliga medel inom ramen för psykisk hälsa. 

 

– Vi som jobbar med psykisk ohälsa pratar om att upptäcka, bemöta och hänvisa en suicidnära person. Personal i serviceyrken möter många människor och i det här projektet vill vi ge dem redskap att upptäcka personer i kris och våga fråga hur det är, säger projektledare Elin Branhammar, Hjärnkoll Örebro län.

 

Kampanj om psykisk ohälsa under helgerna

Även i år har vi en kampanj i sociala medier där vi sprider telefonnummer och länkar till stödchattar. Materialet går bra att dela vidare eller att göra egna inlägg av. Du kan hämta text och färdiga bilder för sociala medier, digitala skärmar, webb eller att skriva ut som affischer på regionorebrolan.se/hjalp. Kom ihåg att fråga dem du möter hur de mår och att själv berätta. Det finns hjälp att få!

 

En äldre man ser bekymrad ut. I bakgrunden en julgran.

 

En leende pristagare med en staty i form av en fågel

Amanda Köpberg Hansson på Nora bibliotek får Alfredpriset 2024

Den 3 december tog Amanda Köpberg Hansson på Nora bibliotek emot Alfredpriset 2024 för sitt inspirerande och nyskapande arbete. Med projekt som EPA-träffar, After school-verksamhet och Bebisbokprat har hon skapat aktiviteter som engagerar och gör biblioteket till en mötesplats för alla.

 

Alfredpriset delas ut av Biblioteksutveckling Region Örebro län för att uppmärksamma årets biblioteksbedrift i Örebro län.

 

Illustration Energi- och klimatstrategin

Tyck till om Örebro läns nya energi- och klimatstrategi

Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län har tillsammans tagit fram ett förslag till energi- och klimatstrategi, som nu skickats ut på remiss. Förslaget vänder sig till kommuner, näringsliv och ideella organisationer – men även privatpersoner kan lämna synpunkter.


Strategin ska fungera som en gemensam plattform för länets kommuner, företag och organisationer. Den innehåller visioner och mål för tre viktiga områden:

• transport
• energi
• cirkularitet.

 

Läs hela strategin här

 

karta busslinjenätet

Förändringar i regiontrafiken

I samband med att nya tidtabeller börjar gälla från den 15 december, genomförs flera trafikförändringar som är viktiga för Länstrafikens resenärer att känna till. Information om trafikförändringarna finns sedan tidigare publicerade på Länstrafikens webbplats.


Mer information om det kommande nya stadslinjenätet i Örebro och Citylinjen: www.lanstrafiken.se/nyttlinjenat

 

Mer information om trafikförändringar berör resor med regiontrafik i Örebro län: www.lanstrafiken.se/december2024

 

Rebecca ser finurlig ut

Kan du Gen Z-språket? Testa dig själv!

Rebecca Larsson är en av kommunikatörerna på Regional utveckling. Hon har gjort en gedigen målgruppsanalys av Generation Z (barn och unga födda mellan 1995 och 2012) och omvärldsbevakning är en stor del av jobbet – särskilt när Generation Z sätter trenderna på sociala medier.

Hur bra koll har du på begreppen?
Facit hittar du på vår Linkedin-sida

ordlista

Beslut i våra nämnder

Äldre man med mobil

Överenskommelse om hur hälso- och sjukvården i hemmet ska samordnas

De länsinvånare som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet ska få en god och säker vård. För att säkerställa detta antog hälso- och sjukvårdsnämnden i dag en överenskommelse med länets kommuner om vilka principer som ska gälla för samarbetet.

 

– I Örebro län har vi och kommunerna en lång tradition av att samverka kring hälso- och sjukvården och jag är glad över att vi nu landat i en ny modern överenskommelse som hjälper oss att skapa en tydlighet i vården kring patienten, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.


Den nya överenskommelsen tar höjd för den utveckling som skett inom hälso- och sjukvården och skapar tydlighet i hur samverkan kring den enskilda patienten ska ske. Vården är många gånger komplex och det ställer stora krav på att samverkan mellan aktuella vårdaktörer fungerar både i hemmet och i vårdens övergångar. Dokumentet tillsammans med stödmaterial till vårdens medarbetare blir en bra vägledning i det dagliga arbetet.

 

En poet med rosa hår på en scen

Arkivbild: Louise Halvardsson, poesifestival Nya China 2022. Foto Terése Sundh

Litteraturfestival får stöd av kulturnämnden

Örebro bibliotek vill tillsammans med Askersunds bibliotek utveckla en regional litteraturfestival med namnet Litteraturen live. Det tycker Region Örebro läns kulturnämnd är en god idé, och vid sammanträdet i december beslutades om ett stöd på 350 000 kronor.

 

– Litteraturfestivalen ska inspirera alla men den har ett särskilt fokus på barn och unga. Det är en väldigt bra intention som jag tror kan stärka litteraturens ställning i Örebro län. Vi behöver fler arenor där läsning, litteratur och demokrati står i centrum, säger Frank Tholfsson (C), ordförande i kulturnämnden.

 

Fyra leende äldre kvinnor i rollatordans

Hälften av länsborna får del av stödet till föreningslivet

Region Örebro län kommer under nästa år att betala ut drygt 17 miljoner kronor i stöd till kulturföreningar, sociala stödorganisationer och övriga föreningar i Örebro län. Det beslutade kulturnämnden. Det är 73 föreningar som får stöd och deras verksamhet når mer än hälften av Örebro läns befolkning.

 

Varje år delar Region Örebro läns kulturnämnd ut ekonomiskt stöd till föreningar i Örebro län. Inga avsteg görs från denna rutin och inför nästa år ska 17 230 000 kronor fördelas.

 

– Det här är ett sätt för oss att skapa rätt förutsättningar för ett starkt civilsamhälle i Örebro län. De många föreningar som får del av pengarna gör alla viktiga insatser i vår gemensamma strävan om ett hållbart och välfungerande samhälle, säger Frank Tholfsson (C), ordförande i kulturnämnden.

 

Ett band som spelar

Ökade anslag till studieförbunden

I budgeten inför år 2025 minskar statsbidragen till studieförbunden som aviserats vilket kommer att påverka landets regioner.

 

– Vi väljer att gå den motsatta vägen genom att höja anslagen. Det kan på intet sätt kompensera de statliga neddragningarna, men kan lindra läget samtidigt som Örebroregion kan visa på vikten av människors engagemang och nyfikenhet, som kan utvecklas genom att få spela i ett band, sjunga i kör, lära sig svenska eller annan meningsfull fritidssysselsättning, säger Frank Tholfsson.

 

 
shadow