Ämne: Nyhetsbrev 6/2020 Kultur och ideell sektor

Kulturstöd som gör skillnad I juli blev det klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd.
 

Nyhetsbrev Kultur

 
 

Nyhetsbrev 6/2020 Kultur och ideell sektor

 

img 600 290

 

Kulturstöd som gör skillnad

I juli blev det klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar får dela på 350 000 kronor.

– Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

Läs mer om de fyra stödpaketen och vilka som beviljats stöd

 

I filmklippet berättar tre kulturaktörer om vad det finansiella stödet betyder för deras verksamheter. Medverkande är: Magnus Wetterholm (konstnärlig ledare), Stadra Teater, Lilian Edström (museichef) Skoindustrimuseet, Mikael Tiderman (museichef), Frövifors Pappersbruksmuseum.

 
divider image
 

Dansproduktionen Barbie, dansresidens med Ellinor Ljungkvist i Lindesberg

Ansats– nytt projekt för att stärka dansen

Nu fortsätter arbetet för att utveckla den professionella dansen i länet. Det nya projektet Ansats fokuserar på att stärka arrangörer och danskonstnärer genom bland annat dansresidens och utbildningar.


Projektets första dansresidens pågår för fullt just nu i Lindesberg, där koreografen och dansaren Ellinor Ljungkvist arbetar tillsammans med ett konstnärligt team. Deras nya produktion behandlar danshistoria utifrån ett feministiskt perspektiv. Residenset pågår 17 augusti–6 september och arrangeras av Lindesbergs kommun med stöd av Region Örebro län. Projektet Ansats startade 1 augusti med stöd av Statens Kulturråd.

 
divider image
 

Örebro Short Film Fest visas online 4 september

Örebro Short Film Fest visas online

Filmfestivalen Örebro Short Film Fest (ÖSFF) går online för första gången med förhoppning att nå en ännu större publik än tidigare. Välkommen att se ett tjugotal kortfilmer från regissörer i alla åldrar den 4 september. Hela festivalprogrammet inklusive prisutdelning visas på Live at Hearts Facebook och YouTube-kanaler. Sändningen börjar klockan 16.00.

 

Festivalen arrangeras av Region Örebro län i samarbete med Örebro Filmförening, Live at Heart och See Us Live.

 

bildkollage sociala företagare

 

Webbinarium: Sociala företag - tillsammans skapar vi utvecklingskraft!

Minskad psykisk ohälsa, bättre integration, högre andel återbruk eller fler arbetande människor – sociala företag är verksamheter som alla har ambitionen om att vara med och lösa ett samhällsproblem. Dessvärre begränsas dessa verksamheter, på grund av bristande förståelse och stöd.

 

– Projektet Socialt företagande i Örebro län har handlat om att utveckla kunskapen om vilka aktörer som kan betraktas som sociala företag. Det har också funnits ett stort behov av att lyfta fram vad ett socialt företag är och vilken samhällsnytta dessa företag bidrar till, säger Anders Bro, projektledare Region Örebro län.

 

Projektet har finansierats av Tillväxtverket och avslutas under hösten 2020, men arbetet fortsätter och på webbinariet får du veta mer om projektets viktigaste resultat och lärdomar. Mer information och anmälan till webbinariet den 10 sept

 
divider image
 

Flickan i frack - Stadra Teater, Toby Gunn - Going solo together, Niclas Lindahl, filmfotograf.

Fotografer: Dragan Popovic, Hans Finckh och Lovi Johansson

 

Kurs 21-22 september: Entreprenörskap för kulturskapare

Du som jobbar som frilansande kulturarbetare är välkommen till en tvådagarskurs, där vi utvecklar din affärsplan för att nå ut till nya målgrupper.

Vi går igenom hur du skall behålla och få merförsäljning på dina befintliga kunder och hur du kan effektivisera ditt arbete som frilansande kulturarbetare, så att det blir mer tid till skapandet.

Läs mer och skicka in din intresseanmälan senast 31 augusti

 
divider image
 

Äldre par framför dator och smartphone

 

Social innovation i teori och praktik
Digital inkludering
Digitala lösningar blir en norm i allt fler sammanhang. För en stor grupp människor skapar det nya möjligheter och underlättar vardagen. Men det finns även de som istället blir allt mer exkluderade på grund av digitaliseringen.

 

– Eftermiddagen den 28 september samlas vi som på olika sätt möter det digitala utanförskapet för att se hur vi tillsammans kan bidra till ökad digital inkludering. Förhoppningen är att denna dag ska leda till nya tankar och idéer som kan bidra till ett socialt hållbart samhälle, säger Petra Jansson, projektledare Digitalt först, Region Örebro län.

 

Deltagare från både offentlig och privat sektor samt idéburna och ideella organisationer är välkomna!

Inbjudan Social innovation i teori och praktik - Digital inkludering

Webbinariet arrangeras av Partnerskapet för sociala innovationer, Region Örebro län, Mötesplats Sociala innovationer, Örebro universitet.

 
divider image
 

Konstdygnet 1-2 oktober 2020 Nyköping

Konstdygnet 1-2 oktober

Årets konferens skulle ha arrangerats på Sörmlands museum i Nyköping. Under rådande pandemi kommer den istället att hållas digitalt med hjälp av Zoom och andra digitala plattformar.
Tillsammans med forskare, filosofer och andra kulturaktörer gör vi en gemensam ansats att reflektera kring månaderna som förändrade världen. Hur kommer vi se tillbaka på tiden i påtvingad träda? Hur påverkas konstens ekosystem på längre sikt? Vad träder fram i ljuset efter krisen?
Konstdygnet är sedan 2011 ett årligt återkommande seminarium och mötesplats för konstnärer, curators, utställningsarrangörer med flera inom bild- och formområdet.
Mer information och anmälan till Konstdygnet

 
divider image
 

Del av affish - Digit! 2020 Tema Bitter

Årets skrivartävling för dig på högstadiet och gymnasiet
I september går startskottet för årets skrivartävling, så börja skriv redan nu! Din text ska vara på årets tema BITTER. Använd 50-7000 tecken inklusive mellanslag. För att delta i tävlingen ska du vara bosatt i Örebro län och gå på högstadiet eller gymnasiet. Tävlingen pågår till den 31 oktober 2020. Läs om priser och hur du deltar i Digit!

Skapa dans logotyp

Skapa dans - koreografitävling för unga

Koreografitävlingen Skapa dans är för dig mellan 14–22 år som har anknytning till Örebro län.  
Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet. Alla dansstilar är välkomna!
2020 års regiontävling äger rum söndagen den 27 september på Sjöängen i Askersund. 
Sista ansökningsdag är 7 september. Anmälan och mer information

 
divider image
 

Feriepraktik kultur

Resultat Feriepraktik kultur 2020
Tack vare en stor lokal, restriktioner och mycket handsprit kunde feriepraktik litteratur genomföras som vanligt med fysiska träffar. Sju ungdomar fick under tre veckor utveckla sitt skrivande inom lyrik, kreativt skrivande, musiktexter, filmmanus och journalistiskt skrivande. Delar av ungdomarnas alster finns att läsa på bloggen samt i Nerikes Allehanda, där de fick sina intervjuer med årets örebropratare publicerade (”Örebroare pratar på”).
Feriepraktik dans genomfördes helt på distans och digitalt. Elva ungdomar från Degerfors, Karlskoga och Örebro arbetade dagligen hemifrån med koreografiska dansuppdrag i sin närmiljö. Dansuppdragen kan du se på Dans i Örebro läns Youtubekanal.  
Feriepraktik film genomfördes i samarbete med ett lokalt produktionsbolag. Ungdomarna fick fördjupa sina kunskaper inom filmskapande genom att producera en egen kortfilm. Filmen baserades på ett befintligt manus och ungdomarna fick rollsätta, regissera, spela in och redigera filmen. Feriepraktikens sista dag bjöds anhöriga in till en smygpremiär. Publik premiär sker den 4 september då filmen visas på Örebro Short Film Fest Online.
Feriepraktik inom slöjd och teater har också genomförts.

 
divider image
 
 
 

Bidrag, stöd och stipendier

 

Ansök om Utvecklingsmedel kultur senast 31 oktober

Organisationer, föreningar, företag och kommuner kan söka utvecklingsmedel, dock inte i vinstsyfte. Utvecklingsprojekt kan under ett uppbyggnadsskede få stöd maximalt tre gånger. Ansökan ska lämnas för ett år i taget.

Utvecklingsprojektet ska bidra till en kulturutveckling i ett långsiktigt perspektiv och vara länsövergripande. Antingen ska utvecklingen bedömas ha ett regionalt mervärde eller så ska projektet genomföras i flera kommuner, geografiskt sett.

Läs mer och ansök om Utvecklingsmedel - kultur

 

Springande barn

Sista chansen att söka föreningsstöd
Har din förening ännu inte sökt om föreningsstöd? Sista ansökningsdag är den 31 augusti, så nu är det hög tid! Den 12 juni tog kulturnämnden beslut om reviderade riktlinjer för Region Örebro läns föreningsstöd. Läs riktlinjer och ansök om föreningsstöd

 
divider image
 
 
 

Corona

 

Samlad information med anledning av corona/covid-19

 

För dig som driver företag

verksamt.se/orebrolan får du som bor i Örebro län en samlad bild över regionens stöd och aktuella händelser för dig som driver eller vill starta företag.

Här hittar du information om stöd och tillfälliga ändringar i lagar och regler (Region Örebro län).

 

För kulturaktörer och föreningar

Du som är kulturaktör eller aktiv i någon förening: Här hittar du information från myndigheter och organisationer.

 
divider image
 
 
 

Kalendern

 
shadow

Område Kultur och ideell sektor, Region Örebro län
  www.regionorebrolan.se/kultur | E-post: kultur@regionorebrolan.se | Tel: 019-602 70 00

Powered by Marknadskraft