Ämne: Nyhetsbrev Regional utveckling

Trevlig läsning! Innovation, kultur och energi läser du om i detta nyhetsbrev.
 

Region Örebro län

 
 

Nyhetsbrev från Regional utveckling

oktober 2023

Det här är på gång i regionen 

Petter Arneback Hjulström, regional utvecklingsdirektör, ger några axplock och nedslag om vad som händer hos oss i filmen.

 

Skärmklipp Petter Arneback Hjulström står i rutig skjorta i en studio med blått draperi.

En hand vrider upp termostaten på ett element.


Energikontoret mobiliserar i det ansträngda energiläget

Energikontoret Region Örebro län jobbar hårt med att nå ut med information till såväl företagare som privatpersoner för att kunna hjälpa i det ansträngda energiläget. Vill du veta hur du kan spara energi hemma eller på arbetsplatsen – gå in på vår webb: Minskad energianvändning 

 

En illustration med den nya webbsidan på en datorskärm. Texten Webblansering, konfetti och alla organisationers loggor.

Samarbetet som ska göra livet bättre för äldre och funktionsnedsatta

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Inom länet har vi kommit en bit på vägen, men har fortfarande en lång väg kvar att gå. Nu lanserar Region Örebro län en ny webbplats som ska underlätta för näringslivet, civilsamhället, akademin och länets kommuner att ta fram nya lösningar inom välfärden.

 

– Med hjälp av digitala lösningar och e-hälsans möjligheter kan vi skapa ett mer självständigt liv för människor. Det kan hjälpa människor att bli mer fria och oberoende av aktiva vårdinsatser, säger Sarah Bergqvist, projektledare Region Örebro län. 

 

Redan veckan efter webblanseringen har flera företag matchat med kommunernas behov.

 

Två cyklister leder sina elcyklar mot universitetets entréhus.

Tre av fyra vill byta till cykel efter universitetets prova på-kampanj

73 procent av dem som fick testa elcykel gratis i två veckor har eller ska ändra sina resvanor och ta cykeln i stället för bilen. Detta tack vare en prova på-kampanj för anställda och studenter vid Örebro universitet.

 

– Det är viktigt att våra cirka 16 000 studenter och 1 700 medarbetare kan ta sig till studier och arbete på ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt, säger Katarina Bååth, enhetschef vid Örebro universitetet.

 

Illustration där operahuset i Oslo och stadshuset i Stockholm ligger helt nära varandra.

Regionala nyttor med järnväg Oslo–Stockholm

Svenska Trafikverket och norska Jernbanedirektoratet har tagit fram en gemensam utredning som de nu presenterat för ländernas regeringar om förutsättningarna för att förbättra järnvägen mellan Oslo och Stockholm och på så sätt minska restiden.

 

– En ny järnväg över gränsen är ett första avgörande steg för att åstadkomma en modern järnvägsförbindelse i stråket Stockholm-Västerås-Örebro-Karlstad-Oslo. Utredningen visar tydligt att en förbättrad järnväg dels skulle medföra ett ökat resande, dels bidra till vinster för klimatet och samhället, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

 

Te kvinnor står vid ett bord med post it-lappar i olika färger. En sträcker sig och pekar på ett kluster med lappar.

CHERRIES projektet som lärt oss medskapande 

CHERRIES är ett treårigt projekt som tillsammans med europeiska partners utvecklat och testat hur hälso- och sjukvården kan lyssna till olika grupper för att bättre möta invånarnas behov.

 

– De utmaningar som Hälso- och sjukvården står inför kräver att vi arbetar på nya sätt och tillsammans med aktörer vi kanske inte är vana att samarbeta med. CHERRIES-modellen skulle kunna vara ett verktyg i den verktygslåda vi behöver för att skapa en förflyttning inom Nära vård, säger Lena Uvhagen, regional projektledare.

 

På avslutningskonferens den 7 september fick deltagarna testa arbetssättet som ingår i CHERRIES och modellen som har tre steg: Call for Needs, Call for Solutions och Co Creation.   

 

Läs mer om CHERRIES på projektets internationella webbplats.

 

Mattias Käll

Tillsammans har vi hjälpt flyktingar att uppleva kultur

Kulturnämnden har delat ut 500 000 kronor till 16 kulturaktörer i länet för att erbjuda kultur och konst till flyktingar från Ukraina. Mattias Käll, utvecklingsledare på Regional utveckling, berättar på Linkedin vad stödet har bidragit till.

 

Vill du vara med på dessa kulturella möten? Redan i helgen har du chansen att delta i en heldag på Klerkgatan i Örebro.

 
divider image
 

Beslutat i nämnder

Björn, en skäggig man sitter på en grön parkbänk och slår ut med händerna.

Björn Wallgren Foto: Peter Edgren

Här är hela listan på kulturpristagare 2022

Region Örebro läns kulturpris 2022 tilldelas Björn Wallgren för hans insatser för livemusiken, bland annat genom det under pandemin så framgångsrika och populära konceptet Trädgårdslive.

 

Årets tre kulturstipendiater är Anita Basha, Anya Blom och Bo Eriksson.

Två händer bildar ett hjärta runt en nyfödds fötter.

Nyfödda får kammarmusik

Svenska Kammarorkestern har spelat in musik för att bidra till barns utveckling vad gäller språkutveckling och anknytning. Under det gångna året har en första upplaga av deras musik spridits till länets alla nyfödda via barnmorskemottagningarna. Kulturnämnden avsätter 121 500 kronor för att Länsmusiken ska producera nya gåvoböcker till 2023 års bebisar.

 

– Vår förhoppning är att musiken från Svenska Kammarorkestern ska uppmuntra föräldrar och andra vuxna i barnens närhet att sjunga, prata och rimma tillsammans med dem för att på så sätt stimulera språkutvecklingen på ett bra sätt, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden.

 

Bussresenär reseplanerar i Länstrafikens app. Långt blont hår hänger över hens turkosa jacka.

Fler kontroller ska minska fuskåkandet

Det ska bli svårare att undkomma upptäckt för den som åker med Länstrafikens bussar utan att ha köpt biljett. Det menar samhällsbyggnadsnämnden som fattat beslut om att på sikt utöka antalet biljettkontroller.

 

– De allra flesta betalar förstås men att vi redan nu fångar upp så pass många som väljer att resa utan biljett visar att betalningsviljan är varierande hos våra resenärer. Genom att tredubbla antalet kontroller visar vi att vi inte tolererar fuskåkande, säger Nina Höijer, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

 

 
divider image
 

Irén Lejegren och Maria Larsson tillsammans med representanter från näringsliv och myndigheter på en pressträff.

Från vänster: Therese Hjelseth, områdeschef Energi och klimat; Irén Lejegren (S), regionråd; Maria Larsson, landshövding och Jens Isemo, vd Linde energi.

Läget i näringslivet

Den 30 september hölls ett möte där Region Örebro län och Länsstyrelsen mötte representanter från näringslivet och olika organisationer. Idén med dessa träffar är att vi ska få en gemensam lägesbild över det som pågår i näringslivet i Örebro län. Temat för denna träff var energiförsörjning och effektivisering.

 

– Vi fick en tydlig bild där stöd snabbt måste komma på plats då många företag inte har reserver för att till exempel klara kommande stora elräkningar. Intresset för rådgivning om el är stort vilket är positivt och något som vi inom Region Örebro län arbetar mycket just nu, summerar Irén Lejegren.

 
shadow